Ereksiyon Bozukluğu Tedavisinde Penil Şok ...
- 0
Hipospadias, erkek çocuklarda görülen doğumsal bir bozukluktur. Normal bir çocukta, idrar kanalı penis başının ucunda sonlanır ve çocuğun idrarı penisin ucundan çıkar. Hipospadiaslı çocukta ise idrar kanalı penisin ucunda değil, penisin alt yüzünde ve daha geride bir yerde sonlanır. İdrar kanalının sonlandığı nokta ile penis ucu arasındaki mesafede idrar kanalı oluşmamıştır. Üretra adı verilen dış idrar kanalının gelişimindeki yetersizlik sonucu, idrar kanalının olması gereken normal yerinde yani penis ucunda değil de, penisin alt yüzünde, penis gövdesi, testis torbası (skrotum) ya da skrotum ile makat arasında bir yerde sonlanması durumuna hipospadias adı verilir. Hipopsadias yarım sünnet olarak da bilinir. Bunun nedeni hipospadiaslı çocuklarda genellikle sünnet derisinin tam oluşmamış olmasıdır.
Hipospadiasta sorun sadece idrar kanalının açılma yerindeki bozukluk değildir. Penisin uç kısmında gelişim yetersizliği, sünnet derisinin tam gelişmemesi, sertleştiğinde peniste eğriliğe neden olan kordi adı verilen bant oluşumu, penis başında düzleşme görülebilir.
Hipospadias, idrar kanalı deliğinin açıldığı yere göre ön, orta ve arka hipospadias olmak üzere çeşitli isimler alır. İdrar kanalının sonlanma noktası ne kadar geride olursa durum o kadar ciddidir. Ancak hipospadiaslı çocukların çoğunda idrar kanalı penis ucuna yakın bir yerde sonlanır.
Hipospadiasın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Oluşumunda penis gelişiminde duraklamaya neden olabilecek bazı genetik, hormonal ve çevresel faktörlerden bahsetmek mümkündür. Düşük doğum ağırlığı, erken doğum, gebelikte hipertansiyon, annede şişmanlık ve diyabet, gebelikte plasental yetmezliğin saptanması, 24 yaşından önce ve 40 yaşından sonraki doğumlarda hipospadias riski artmaktadır.
1) İdrar kanalının penis ucunda değil, penisin alt yüzünde ve daha geride olması
2) Penis başının yassı olması
3) Sünnet derisinin penis başının alt yüzünde oluşmaması (yarım sünnetli)
4) Sertleşme ile penisin aşağıya doğru eğrilmesi
5) İşeme sırasında idrarın karşıya doğru değil ayaklara doğru akar. Bu yüzden bu çocuklar ayakta çiş yapamaz, oturarak çiş yapmak zorunda kalırlar.
Hipospadias, doktorun bebeği görmesi ve muayenesi ile kolayca anlaşılır. bazen hipospadiaslı çocuklarda sünnet derisi normal olabilir. Bu durumlarda sünnet derisi geriye doğru sıyrılmadan hipospadias tespit edilemeyebilir. Günümüzde gebelik esnasında çekilen ultrasonografi ile de doğum öncesi tanı koymak mümkündür.
Hipospadiaslı çocuklarda inmemiş testis ve kasık fıtığı gibi problemler de sık görülür. Bu yüzden hipospadiaslı çocukların testislerinin torbada olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
Bazı hipospadias olguları çok nadir görülen cinsiyet farklılaşması problemlerinin bir parçası olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tür şüpheli çocuklarda cinsiyet ayırım testleri (kromozom analizi gibi) yapılmalıdır.
Hipospadiasın tek tedavisi ameliyattır. Ameliyatta sertleşince penisin aşağıya doğru kıvrılmasına neden olan bantlar temizlenir ve penis sertleştiğinde aşağı doğru kıvrılmayacak şekilde düzleştirilir.
İdrar kanalının açıldığı nokta ile penis ucu arasındaki idrar kanalı eksikliğini tamamlanarak yeni idrar kanalı oluşturulur. Yassılaşmış halde bulunan penis başına normalde olması gereken konik şekil verilir.
Hipospadiasın türüne göre uygulanacak olan değişik ameliyat teknikleri bulunur. Ameliyat seçilen tekniğe göre 1-4 saat arasında sürebilir.
Sünnet derisi hipospadias ameliyatında eksik idrar kanalının oluşturulması sırasında kullanılır. Bu yüzden bu kıymetli malzemenin sünnet yapılarak harcanmamsı gerekir. Yani hipospadiaslı çocuklarda sünnet yapılmamalıdır.
Yapılan çalışmalarda,18. aydan sonra yapılan ameliyatlarda çocuğun psikolojik açıdan olumsuz etkilenme riskinin yüksek olduğun gösterilmiştir. 6.aydan daha küçük yaşlarda ameliyat etmek de genel anestezi riskini artırmaktadır. Bu yüzden ameliyat için en uygun zaman 6 ile 18 ay arasıdır.
Hipospadias, erkek çocuklarda görülen doğumsal bir bozukluktur. Normal bir çocukta, idrar ...