Sünnet Nedir? Sünnet Hangi Yaşta Yapılmalıdır?
Sünnet Nedir?
Sünnet nedir diye soracak olursanız, sünnet, tüm dünyada en çok uygulanan cerrahi işlemdir. Penis başını örten sünnet derinin kesilerek, penis başının görünür bir hale getirilmesi işlemine verilen isimdir. Dünya üzerindeki her üç erkekten birisine tıbbi ya da küllerden dolayı sünnet işlemi uygulanmıştır. Dünya sağlık örgütü (WHO), AIDS etkeni olan HIV enfeksiyonunun yaygın olduğu bölgelerde sünneti önermektedir. Ayrıca, Avrupa Çocuk Ürolojisi Cemiyeti de özellikle VUR (idrar reflüsü) gibi idrar yolu hastalıklarında tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için sünneti tavsiye etmektedir.
Tıbbi faydalarının dışında, sünnet derisinin ortadan kaldırılmasının iktidarsızlık (erektil disfonksiyon), erken boşalma (prematüre ejakülasyon) ve penis kanserini önleyici etkileri eskiden beri tartışılan konulardandır.
Sünnet İçin En İdeal Yaş Ne Zamandır?
Eğer tıbbi açıdan bir zorunluluk yok ise, sünnet 2 yaşından önce ya da 6 yaşından sonra yapılmalıdır. Ancak tıbbi açıdan bir zorunluluk varsa sünnet her yaşta yapılabilir.
Sünnet Nerede ve Nasıl Yapılır?
Sünnet mutlaka ameliyathane ortamında ve steril şartlarda yapılmalıdır. Sünnet küçük bir cerrahi işlem olarak görülse de, tıpkı diğer cerrahi işlemler gibi yeterli deneyim olmadan, özensiz ve uygun şartlar sağlanmadan yapıldığı takdirde, bir takım komplikasyonların oluşma riski vardır.
Sünnet işlemi, penisin bölgesel olarak uyuşturulması ya da çocuğun tamamen uyutulması (genel anestezi, tam narkoz) altında yapılmalıdır.
Birçok sünnet tekniği bulunmaktadır. Bunların hepsinde amaç penisin başı gözükecek şekilde sünnet derisini bir miktar kesmek, kanama kontrolü yapmak ve kesik deri uçlarını dikmektir.
Sünneti Kim Yapar?
Sünnet cerrahi bir işlemdir ve asla küçümsenmemelidir. Mutlaka bu konuda deneyimli uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Sünnet, üroloji ya da çocuk cerrahisi doktorlarınca yapılmaktadır. Yeterli eğitim almamış kişiler özellikle doğuştan olan konjenital gömük penis, hipospadias ve penokrotal ağ gibi bozuklukları tanıyamazlar. Bu durum sünnetin komplikasyon riskini arttırır.