Sertleşme Sorunu Nedir?
Sertleşme Sorunu Nedir?
Sertleşme sorunu ya da diğer adıyla erektil disfonksiyon, penisin cinsel ilişki için yeterli olan sertliğe ulaşamaması ya da ulaşsa bile bu sertlik düzeyini yeterince sürdürememesi halidir. Cinsel isteksizlik, erken boşalma ya da kısırlık ile aynı durum değildir. Hastalık genellikle 40 yaş üstündeki erkeklerde daha sık görülür. Sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin cinsel istek duyma ya da boşalma gibi cinsel fonksiyonları genellikle çoğu zaman normaldir.
Sertleşme Bozukluğu Ne Sıklıkta Görülür?
Sertleşme sorunu toplumda oldukça çok sık görülen bir durumdur. Bir çok erkek hayatının bir döneminde sertleşme sorunu yaşar. Özellikle stres ya da hastalık durumlarında sertleşmeyle ilgili geçici sorunlar görülebilir. Ancak bu sorun uzun süre devam ederse mutlaka bir üroloji doktoruna müracaat etmelidir.
Yaşlanmayla bir birlikte sertleşme sorununun hem görülme sıklığında hem de şiddetinde artış görülür. Yaşlanma haricinde yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kan yağlarında yükseklik, kalp hastalığı, depresyon, sigara, alkol ve kullanılan bazı ilaçlar da sertleşme sorununun ortaya çıkmasında önemli rol oynarlar.
Penis Sertleşmesi Nasıl Gerçekleşir?
Penisin sertleşmesi ve tekrar yumuşaması karışık bir durumdur. Sertleşmenin olabilmesi için beyin, omurilik, omurilikten çıkıp penise gelen sinirler, kan damarları, penisteki kas ve hormonların normal olması gerekir. Bütün bunlar normal olsa bile, penis durduk yere kendiliğinden yine sertleşmez. Sertleşme için cinsel bir uyarana ihtiyaç vardır. Bu uyaran görüntü, düşünce, temas, koku, ses ya da bunların birleşiminden oluşabilir.
Seksüel yani cinsel bir uyarı sonucu, beyin penis sinirlerine bazı sinyaller gönderir. Bu sinyallerin etkisiyle peniste korpus kavernozum adı verilen silindir şeklindeki yapılarda bulunan düz kaslar gevşer. Bu gevşeme penis atar damarlarında da meydana gelir.
Korpus kavernozum, penis içinde bulunan 2 adet silindir şeklinde bir oluşumdur. Ereksiyon bu yapının içine kan dolması sonucu oluşur. Cinsel uyarı ile korpus kavernozum ve atar damarlarda bulunan düz kaslar gevşer. Böylece penis içine giren kan akımı artar, penis genişler ve boyu uzar. Genişleyen penis, penise giren kanın penisten çıkışını sağlayan toplar damarları sıkıştırır. Böylece kan penis içerisinde hapsolur ve erkesiyon oluşur. Penisteki sertleşme hali, cinsel uyarı devam ettiği sürece devam eder. Boşalma olduğunda ya da cinsel uyarı sona erdiğinde toplardamarlar açılır, penis içindeki kan boşalır ve penis eski yumuşak haline geri döner.