Sertleşme Bozukluğu Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Nelerdir?
Sertleşme Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Sertleşme bozukluğun tedavisi, bozukluğun fiziksel ya da psikolojik olmasına göre değişir. Eğer hasta genç ise, gece sertleşmeleri oluyorsa, yapılan muayene ve kan testleri ise olay büyük ihtimalle psikolojik kaynaklıdır. Bu durumda seks terapisi konusunda uzmanlaşmış bir psikologdan yardım alınmalıdır.
Eğer sorun fiziksel nedenlere bağlı ise altta yatan nedene yönelik tedavi uygulanır. Sertleşme bozukluğunun tedavisinde sırasıyla kullanılan başlıca tedavi yöntemleri şunlardır; ağız yolundan alınan ilaçlar, vakum cihazı, penis içine ilaç enjeksiyonu ve penis protezi yani mutluluk çubuğu takılmasıdır.
Sertleşme Bozukluğu Tedavisinde Kullanılan İlaçlar başlıca 2 gruba ayrılır. bunlar;
1. Ağız Yolundan Alınan İlaçlar
Fosfodiesteraz İnhibitörleri nedir?
Sertleşme bozukluğunun ilk basamak tedavisini ağızdan alınarak kullanılan ilaçlar oluşturur. Fosfodiesteraz tip 5 enzim inhibitörleri olarak adlandırılan bu ilaçlar sildenafil sitrat, vardenatil ve tadalafildir. Bu ilaçlar cinsel ilişkiden bir süre önce alınırlar ve cinsel ilişki sırasında ortaya çıkan doğal sinyalleri güçlendirerek etki gösterirler. Daha kaliteli ve uzun süren bir sertleşme sağlarlar. Fosfodiesteraz tip 5 enzim inhibitörlerinin en sık görülen yan etkileri baş ağrısı, burunda dolgunluk hissi, sıcak basması ve kas ağrısıdır.
Fosfodiesteraz İnhibitörlerinin güvenilirliği nasıldır?
Yapılan klinik çalışmalar fosfodiesteraz inhibitörlerinin güvenilir ilaçlar olduğunu göstermiştir. İlaç kan damarlarını genişleterek etki gösterdiği için, buna bağlı olarak baş ağrısı, sıcak basması ve burunda dolgunluk hissi gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Ayrıca görme ile ilgili sorunlar, sırt ağrısı ve kas ağrısı gibi istenmeyen yan etkiler de ortaya çıkabilir. Fosfodiesteraz inhibitörleri kalp hastalığı olanlarda nitrat içeren ilaçlarla birlikte kesinlikle kullanılmamalıdır.
Sildenafil Sitrat (Viagra, ® Vıgrande, ® Sildegra®)
Sildenafil sitrat, fosfodiesteraz tip 5 enziminin çalışmasını engeller. Siklik Guanozin Mono Fosfat (cGMP) düzeylerini yükselterek sertleşmeyi sağlar. cGMP düzeyindeki artış penis düz kaslarında ve damarlarında gevşemeye ve sertleşmeye yol açar.
Sildenafil 25, 50 ya da 100 mg’lık dozlarla kullanılır. Cinsel ilişkiden bir saat önce alınır. İlacın etkinliği %65-70 arasında değişmektedir. Sertleşme sorununa neden olan birçok durum için etkinliğini kanıtlamıştır. İlacın cinsel istek artırıcı bir etkisi yoktur.
Sildenafil alındıktan 1 saat içinde kanda en yüksek seviyesine ulaşır. Karaciğer yoluyla vücuttan atılır. Etkisi yaklaşık 4 saat kadar sürer. Etkinliği arttırmak için tok karna alınmaması önerilir. Nitrat grubu ilaç kullanan kalp hastaları bu ilacı kullanmamalıdır!
Vardenafıl (Levitra®)
Sildenafil gibi bir fosfodiesteraz tip 5 enzim inhibitörüdür. Vardenafil, fosfodiesteraz enzimini sildenafil’e göre 10 kat daha kuvvetli olarak engeller. Vardenafil sildenafil’den daha hızlı emilir. İlaç 5,10 ve 20 mg’lık dozlarda kullanılır. Şeker hastalarında ve prostat kanseri ameliyatı olan hastalarda diğer PDE5 inhibitörlerinden daha üstün olduğu izlenimi vermektedir.
Tadalafil (Cialis®)
Tadalafil de bir başka fosfodiesteraz tip 5 enzim inhibitörüdür. Sildenafil ve vardenafil’den daha yavaş kana karışır. Kanda en yüksek düzeyine 2 saatte ulaşılır. Ayrıca tadalafil’in yarılanma ömrü yani kan düzeyinin yarı yarıya inmesi için gereken süre, diğerlerine göre daha uzundur. Bu yüzden tadalafil 36 saat kadar bir etkinlik sağlar. Bu nedenden dolayı “hafta sonu ilacı” olarak da bilinir. Tadalafil’in bağırsaklardan emilimi aç ya da tokluk durumundan etkilenmez. Tadalafil 5, 10 ve 20 mg’lık dozlarda kullanılır.
2. Penis İçine İlaç Enjeksiyonu
İnce bir iğne ile karpus kavenozum içine damar genişletici ve düz kas gevşetici bir ilaç verilir. Bu ilaç penis dokusunu gevşetir ve damarları genişletir. Penise gelen kan miktarında artış olur ve sertleşme gerçekleşir. Bu tedavi yöntemi, daha önce ağızdan alınan ilaçların denenip başarısız olduğu durumlarda uygulanır.
Hasta kendisi de evde penisine ilaç enjeksiyonu yapabilir. Verilecek ilacın dozu her hasta için ayrı olarak tespit edilir. Hasta cinsel ilişkiden 15 dakika önce kendine enjeksiyon yapar. Oluşan ereksiyon yaklaşık yarım saat kadar sürer.
Penis içi enjeksiyon yapan hastalarda bazen sertleşme sırasında ağrı olabilir. Bu ilaçların uzun süre kullanımda peniste nedbe dokusu meydana gelebilir.