Ereksiyon Bozukluğu Tedavisinde Penil Şok ...
- 0
Sertleşme sorunu, empotans, iktidarsızlık ya da erektil disfonksiyon, penisin başarılı bir cinsel ilişkiyi sağlayabilecek sertlik düzeyine ulaşamaması ya da ulaşsa bile bu sertlik düzeyini yeterince sürdürememesi durumudur. Bu durum daha çok 40 yaş üstündeki erkeklerde görülür.
Sertleşme sorunu toplumda çok sık karşılaşılan bir sorundur. Çoğu erkek hayatının belli bir döneminde, sertleşme ile ilgili sorun yaşar. Özellikle stres altındayken ya da ciddi bir hastalık geçirildiği zamanlarda sertleşmeyle ilgili sorunlar yaşanabilir. Ancak bunun uzun süre devam etmemesi gerekir. 40 ile 70 yaş arasındaki erkeklerde sertleşme sorunu görülme oranı yaklaşık %30 dur. İlerleyen yaşla birlikte sertleşme sorununun görülme sıklığı ve şiddeti de artar.
İktidarsızlık, psikolojik, fizyolojik ya da fiziksel olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Başlıca iktidarsızlık nedenleri şunlardır;
Psikolojik Hastalıklar: Penis sertleşmesinin yani ereksiyonun olabilmesi için kişinin ruh halinin sağlıklı olması gerekir. İş yeri ya da aile içindeki sorunlar, ekonomik sıkıntılar ya da partner ile ilgili sorunlar ve depresyon, kişinin ruh halini olumzu yönde etkiler ve ereksiyonun kalitesini bozar.
Sistemik Hastalıklar: Şeker hastalığı, damar sertliği, yüksek kolesterol ve hipertansiyon gibi vücutta birçok organ ve sistem üzerinde hasar yaratabilen sistemik hastalıklar, sertleşme bozukluğuna neden olur. Diyabet ve kalp hastalığı olan erkeklerin yaklaşık yarısında iktidarsızlık sorunu vardır ya da ileriki yıllarda ortaya çıkar.
Sinir Sistemi Hastalıkları: Sertleşmeyi sağlayan penis sinirlerini etkileyen şeker hastalığı, alkol bağımlığı ya da sinir sistemi hastalıkları, iktidarsızlığa neden olabilir. Ayrıca omurga yaralanmaları ya da ameliyatlar sırasında bu sinirlerin zedelenmesi de, iktidarsızlığa neden olabilmektedir.
Kronik Hastalıklar: Kronik karaciğer hastalığı ve kronik böbrek yetmezliği hastalığı olanlarda sertleşme bozukluğu sık olarak görülmektedir.
Hormonal Bozukluklar: Başta erkeklik hormonu olan testosteron hormonu eksikliği ve troid hormonunun azlığı ya da çokluğu iktidarsızlığa yol açabilir.
İdrar Yolu Hastalıkları: İdrar yolu enfeksiyonu, prostat iltihabı, prostat büyümesi ve prostat kanseri hem fizyolojik bozukluğa neden olarak hem de kişinin yaşam kalitesi bozarak iktidarsızlığa yol açabilir.
Sigara Kullanımı: Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık görülme oranı %50 -70 arasında değişmektedir. Bu oran içilen sigara miktarına ve süresine bağlı olarak değişir.
İlaç Kullanımı: Bazı tansiyon ilaçları ve hormonlar ve sinirsel uyarımı etkileyen bir takım ilaçlar, iktidarsızlığa neden olabilmektedir.
Şişmanlık: Obezite, şeker hastalığı, insülin direncinde artış ve metabolik sendrom sertleşme bozukluğu gelişimi için önemli bir risk faktörüdür.
Penisin Anatomik Bozuklukları: Küçük penis, penis eğriliği, idrar deliğinin normal yerinden farklı bir yerde olduğu hipospadias hastalığı gibi durumlarda da iktidarsızlık ortaya çıkabilmektedir.
Kişide sertleşme sorununun olup olmadığı ancak doktor tarafından yapılan muayene sonucu anlaşılabilir. Hastadan edinilen bazı bilgiler ve yapılan muayene çoğu zaman tanı koymak için yeterli olur. Gerek duyulması halinde, tanı koymaya yardımcı bazı tetkikler de istenebilir.
Renkli doppler utrasonografi, ses dalgaları yardımıyla penis damarları içindeki kan akımını ölçen bir testtir.
Papaverin testinde ise sertleşme sağlayan bazı ilaçlar penis içine enjekte edilerek sertleşmenin olup olmadığı gözlemlenir.
Nokturnal penil tümesans adı verilen bir diğer testte ise, uyku sırasında peniste sertleşme olup olmadığı ve derecesi hakkında bilgi edinilir. Normalde her erkekte gece uyku sırasında 3 ile 5 kez peniste sertleşme meydana gelir. Eğer altta yatan bir hastalık varsa, bu sertleşmelerin sıklığı ve derecesi azalır. Psikolojik nedenlere bağlı olan iktidarsızlıkta ise bu sertleşmeler normal olarak görülür.
Sertleşme sorununun tedavisi altta yatan nedene göre değişir. Ancak genel olarak sertleşme sorunu tedavisinde kullanılan 4 ana tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar;
Bu tedavi yöntemlerinin hiç biri sertleşme sorununun nedenini ortadan kaldırmaz. Sadece penisin cinsel ilişkiyi sağlayacak sertleşme düzeyine ulaşmasını sağlar.
Sertleşme sorununun birinci basamak tedavisini ağızdan alınarak kullanılan ilaçlar oluşturur. Bu ilaçlar fosfodiesteraz tip 5 enzim inhibitörleri olarak adlandırılan, sildenafil sitrat (viagra), vardenatil (levitra) ve tadalafil (cialis) dir.
Bu ilaçların en sık gözüken yan etkileri baş ağrısı, burunda dolgunluk hissi, sıcak basması, baş ağrısı ve kas ağrısıdır.
Vakum cihazları plastik bir silindir, vakum pompası ve penis kökünü sıkıştırmaya yarayan elastik bir lastikten oluşur. Penis vakum cihazının etkisiyle sertleşir. Daha sonra sıkıştırma bandı sertleşmiş olan penisin köküne yerleştirilir. Sıkıştırma bandı yarım saat süreyle burada kalabilir. Bu süre içerisinde ilişki sağlanır ve daha sonra bu bant çıkarılır.
İnce bir iğne yardımıyla penis içine damar genişletici bazı ilaçlar enjekte edilir. Bu ilaçlar penis dokusundaki kasları ve damarları gevşeterek kanın penis içine dolmasını sağlar ve ereksiyon oluşur.
Penis içine ilaç enjeksiyonu, daha önce ağızdan alman ilaçların denenip fayda etmediği hastalara uygulanır. Bu işlem hasta ya da partneri tarafından evde kolaylıkla uygulanabilir.
Penis protezi ameliyatında, penis içine iki adet silindire benzeyen penis protezi yerleştirilir. Takılan protez idrar yapma, boşalma ve orgazmı etkilemez. Bükülebilen ve şişirilebilen olmak üzere iki çeşit protez bulunmaktadır.
Sertleşme sorunu, empotans, iktidarsızlık ya da erektil disfonksiyon, penisin başarılı ...