Peyronie Hastalığı Nedir?

Penisin içerisinde, penisin sertleşmesini sağlayan korpus kavemozum adı verilen silindir şeklinde iki adet penis tüpü bulunmaktadır. Bu tüpler, çepeçevre tunica albuginea denilen bir dış kılıf tarafından sarılmaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı bu kılıfta meydana gelen bir takım değişikliklere bağlı olarak sert plaklar oluşur. Bu katı plakalar elle hissedilebilir ve peniste şekil bozukluğuna neden olabilir. Bu duruma Peyronie hastalığı adı verilir.

Cinsel ilişki sırasında sertleşmiş haldeki peniste zorlanmaya bağlı bükülmeler olabilir. Bu zorlanmalar sırasında genellikle penis tüplerini saran kılıfta yani tunica albuginea tabakasında küçük zedelenmeler oluşur. Kılıfta meydana gelen bu küçük zedelenmeler, zamanla peniste Peyronie plağı adı verilen sert yapıları oluşturur. Peyronie plağı, bir süre sonra cinsel ilişki sırasında peniste sertleşme meydana geldiğinde penisin bir yöne doğru eğilmesine ya da penisin çepeçevre daralmasına yol açabilir.

Peyronie Hastalığı Daha Çok Kimlerde Görülür?

Daha erken yaşta da görülse, Peyroni hastalığı daha çok 40-60 yaş arasındaki erkeklerde görülür. Bazı durumlarda Peyronie hastalığına yakalanma riski daha fazladır. Bu durumlar şunlardır;

Cinsel ilişki sırasında daha çok kadının üstte olduğu pozisyon sırasında meydana gelen penis zorlanmaları

Penis eğriliği

Hipertansiyon

Şeker hastalığı

Alkol

Sigara

Peyronie Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Peyroni hastalığının belirtileri;

Peniste ağrı

Peniste şekil bozukluğu

Sertleştiği zaman peniste eğrilik oluşması

Penis cildinin altında ele gelen sert dokular

Sertleşme bozukluğu

Penis uzunluğunda kısalma

Peyronie Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Peyronie hastalığı  %10 oranında kendiliğinden düzelebilir. Düzelmediği takdirde uygulanabilecek tedavi yöntemleri ilaç tedavisi, topikal tedaviler ve ameliyattır. Peyroni hastalığın tedavisi, hastalığın evresine göre değişir.

Hastalığın erken döneminde (akut dönem) yani penis eğriliğine neden olan plaklar henüz tam olarak oluşmadığı için ilaç tedavisi uygulanır. Kullanılan ilaçlar arasında; E vitamini, kolşisin, tamoksifen gibi ağız yoluyla kullanılan bazı ilaçlar bulunur.  Ağız yoluyla alınan ve plak gelişimini engelleyen ilaçların yanı sıra, steroid, verapamil, interferon ve kolajen sentez inhibitörü adı verilen bir takım ilaçlar plak içine enjekte edilebilir. Eğer Peyroni hastalığına erken tanı konulur ve bu dönemde etkin bir tedavi uygulanırsa, penis eğriliği kendini sınırlar ve hatta eğrilik düzelebilir. Bu yüzden hastalığa akut dönemde tanı koymak son derece önemlidir. Bu dönemin en önemli belirtisi ağrı ve penis üzerinde ele gelen bir sertlik ya da düzensizliktir.

Hastalığın daha ileriki döneminde yani ağrılı dönemin bitip şekil bozukluğunun başladığı dönemde (kronik dönem) ise, ilaç tedavileri etkililiği olmamaktadır. Bu dönemde penisteki sertlik içine bazı maddeler enjekte edilebilir ya da şok dalga tedavisi denenebilir. Ancak, bu dönemde asıl uygulanacak tedavi ameliyat ile eğriliğin düzeltilmesidir. Kullanılan ameliyat yöntemleri arasında plikasyon ameliyatı, yama (greft) yerleştirme ve penis protezi takılması bulunmaktadır. Ameliyat kararı verirken, şekil bozukluğu ile birlikte geceleri kendiliğinden oluşan penis ereksiyonun olup olmadığı da önemlidir. Ereksiyon sorunu olan Peyroni hastalarında, şekil bozukluğunu gidermek için yapılan ameliyat sırasında, halk arasında mutluluk çubuğu olarak bilinen penil protez de takılabilir.

Project s Description

Penisin içerisinde, penisin sertleşmesini sağlayan korpus kavemozum adı verilen silindir ...

Release Date:

11/25/2019

Client:

Lady Cynthia

Author:

Paul Auster