Penis Sertleşme Bozukluğu Tedavisi
- 0
Sertleşmiş yani erkesiyon halindeki bir penisin sağa, sola, yukarı ya da aşağı doğru dik bir şekilde değil de, eğri olarak durması haline penis eğriliği adı verilir. Normal bir kişide, peniste ereksiyon olduğunda penisin vücut ile 90 derecelik bir açı yapacak şekilde durması gerekir.
Penis eğriliği doğuştan ya da sonradan meydana gelebilir.
Doğuştan olan penis eğriliği: Normalde penis içerisinde üç adet silindir şeklinde yapılar bulunur. Bunlar; korpus kavernozum adı verilen, içine kanın hücum etmesiyle penisin ereksiyonunu sağlayan iki adet süngerimsi doku ile içinden idrar kanalının geçtiği bir adet süngerimsi dokudur. Anne karnında bu süngerimsi yapıların birinde gelişme geriliği olduğunda, ereksiyon sırasında penis gelişimin az olduğu tarafa doğru eğrilir.
Ayrıca yine doğuştan bir hastalık olan ve halk arasında yarım sünneti olarak bilinen hipospadias hastalığında, penis ucunda olması gereken idrar deliği daha aşağıda bulunur. Bu hastalıkta da penis sertleştiğinde eğrilik meydana gelir.
Sonradan meydana gelen penis eğriliği: Sonradan meydana gelen penis eğriliğinin en sık nedeni özellikle ileri yaşlarda görülen Peyronie hastalığıdır. Peyronie hastalığı, penisin sertleşmesini sağlayan penis tüplerini saran dış kılıfta kireçlenme sonucu oluşan bir hastalıktır. Genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkan Peyronie hastalığında ağrı, peniste şekil bozukluğu ve ereksiyon sırasında peniste eğrilik görülmektedir. Geçirilen penis ameliyatları ve penis yaralanmaları da peniste eğriliğe neden olabilir.
Sertleşme anında penisin normal duruşu, hafif yukarı açılı ve düz bir şekildedir. Penis eğriliğinde penis çoğunlukla yukarı doğru eğridir, bazen eğrilik sağa ya da sola doğru bazen de aşağı doğru olabilir.
Cinsel ilişki sırasında penisin zorlanması sonucu oluşan penis kırılmaları peniste eğriliğe neden olabilir. Diyabet hastalarında Peyronie hastalığının görülme sıklığı daha fazladır. Bazı bağ dokusu hastalıklarında da Peyronie hastalığı daha fazla görülmektedir.
Penis eğriliğinin tedavisi altta yatan nedene göre değişir. Penis eğriliğinin nedeni hipospadias hastalığı olabilir. Hipospadias hastalığının tedavisi ameliyattır. Bu ameliyatta, penis yeterli bir uzunluğa eriştiğinde, çocuk erişkin yaşa ulaşmadan idrar deliği penisin ucuna taşınır ve penis eğriliği varda düzelir.
İleri yaşlarda penis eğriliğine en sık nedeni ise Peyronie hastalığıdır. Bu hastalığın tedavisi ise hastalığın evresine göre değişir. Hastalığın erken döneminde yani penis eğriliğine neden olan plaklar henüz tam olarak oluşmadığı için ilaç tedavisi uygulanır.
Hastalığın daha ileriki döneminde yani ağrılı dönemin bitip şekil bozukluğunun başladığı dönemde ise ilaç tedavileri etkililiği olmamaktadır. Bu dönemde penisteki sertlik içine bazı maddeler enjekte edilebilir ya da şok tedavisi denenebilir. Ancak, bu dönemde asıl uygulanacak tedavi ameliyat ile eğriliğin düzeltilmesidir.
Bunun dışındaki nedenlerden dolayı meydana gelen penis eğriliklerinde, eğriliğin derecesi 30 derece üzerinde ise ve cinsel ilişkiyi engelleyen eğrilikler için ameliyat önerilmektedir.
Penis eğriliği ameliyatı sonrası görülen en önemli sorun, penis eğriliğin tekrar oluşmasıdır. Bunun en önemli nedeni, özellikle erişkin hastalarda ameliyattan sonra gece oluşan ereksiyonlar nedeniyle dikişlerin atmasıdır. Bu yüzden ameliyat sonrası erken dönemde, gece ereksiyonlarını önlemek için bir takım ilaçlar kullanılır. Ameliyattan sonraki 4-6 haftalık dönemde cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.
Sertleşmiş yani erkesiyon halindeki bir penisin sağa, sola, yukarı ya ...