Balanitis Kserotika Obliterans (BKO) Nedir?

Balanitis Kserotika Obliterans (BKO) Nedir?

Balanitis kserotika obliterans (BKO) ya da penis yerleşimli liken sklerozis, nedeni tam olarak bilinmeyen, kronik ve ilerleyici seyir gösteren bir hastalıktır. BKO, edinsel yani sonradan gelişen mea stenozunun (üretra ağzının darlığı) en sık nedenleri arasında yer alır. BKO, erkeklerde ön üretra ve tüm üretra darlıkların %5-8’inden sorumludur. Hastalık en sık penis başı ve sünnet derisini tutmaktadır. Çocuklardaki fimozisin yaklaşık olarak %10’undan sorumludur. BKO nadiren de olsa kanser hastalığına dönüşebilir.  BKO, erişkinlerde daha çok sünnet olmamış ve orta yaşlı erkeklerde görülür.

BKO Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın erken dönemlerinde herhangi bir belirti olmayabilir. İlerleyen dönemlerde penis başında renk değişikliği, idrar yaparken yanma, sızlama, penis başında duyarsızlık, kaşıntı, akıntı, cinsel ilişki sırasında penis ereksiyon halinde iken ağrı ve idrar akım hızında azalma gibi belirtiler görülebilir.

BKO Tedavisi Nasıldır?

BKO kesin tedavisi tam olarak belli değildir. Hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemler arasında; bölgesel steroid kullanımı ya da lezyon içine steroid enjeksiyonu ve karbondioksit lazer tedavisi bulunmaktadır.

BKO’ ya bağlı gelişen üretra darlıkların tedavisinde sünnet ve meatoplasti gibi cerrahi yöntemler uygulanabilir. Hastalığın ve darlığın durumuna göre üretroplasti ameliyatı da gerekebilmektedir.

Leave a Comment

Your email address will not be published.